Про освячення пасок і про порядок богослужінь на Страсному тижні і на Великдень

Освячення пасок буде відбуватися у Велику Суботу з 17:00 до 20:00 та на Великдень з 6:00 до 11:00.

Почався Страсний Тиждень. Пропонуємо читачам сайту короткі відомості про богослужбові особливості цього періоду та запрошуємо до участі в богослужіннях!

У нашому соборі у Великі Вівторок та Середу буде можливість причаститися за літургіями Ранішеосвячених Дарів (початок о 9:00), які майже не відрізняються від буденних служб усього Великого посту. Тропар цих трьох днів — “Ось Жених іде в опівночі” — закликає християн у духовному пильнуванні зустріти Христа, Який іде на страждання та смерть.

Сповідь у вівторок, середу і четвер буде звершуватися до початку літургії, о 08:30. Можна посповідатися один раз, а причащатися не тільки наступного дня, а впродовж певного періоду після цього – це може бути і кілька тижнів, і місяць-другий, тільки єдине що потрібно – це дотримуватися заповідей Божих, жити християнським життям. Закликаємо причащатися частіше, а сповідатися – рідше, по мірі потреби.

У піснеспівах перших трьох днів Страсного Тижня згадуються події, що сталися у останні дні перед Стражданнями Ісуса. У Великий Понеділок згадують прокляття безплідної смоковниці, що росла на шляху до Єрусалимського Храму, а також споминають Йосифа Прекрасного, що був проданий братами в єгипетське рабство. У Великий Вівторок нагадують притчу Христову про десятеро дів, з яких п’ятеро були розумними та взяли запас олії для світильників, щоб зустріти Жениха, а інші п’ятеро не дбали про це і лишилися ззовні з загаслими лампами. У Велику Середу згадують, як блудниця помазала миром ноги Ісуса Христа, приготував таким чином Його тіло до похорону та отримавши прощення гріхів, та зраду Іуди.

У Велику Середу відправляється остання цього року літургія Ранішеосвячених Дарів, а після неї останній раз читається великопісна молитва преподобного Єфрема Сиріна. Останній раз — до кінця пасхального тижня — читаються й кафізми з Псалтиря. Крім того, на літургії цього дня співають геніальну за силою та образністю стихиру єдиної в історії жінки-гімнографа знатного походження Касії Константинопольської (ІХ ст.) — “Господи, у багато гріхів впавша жінка…”

У Великий Четвер на спомин Тайної вечері будемо служити Божественну літургію о 9:00. До Причастя запрошуємо всіх, хто живе християнським життям та сповідається по мірі потреби.

Послідування святих і спасительних Стратей Господа нашого Ісуса Христа буде звершуватися ввечері у Великий Четвер о 17:00. За цією службою читаються 12 уривків з Євангелія, що розповідають про Страсті Господні. Так починається літургійне переживання вершини та серцевини церковного року — Пасхального тридення від Страсної П’ятниці до Світлого Христового Воскресіння. Ми молитовно осмислюємо центральні події історії нашого спасіння: перехід Сина Божого від Хреста через зішестя у ад до Воскресіння з мертвих. У пасхальні дні ми не тільки згадуємо головні події з життя Ісуса Христа. Ми також святкуємо і наш перехід від рабства гріху до свободи дітей Божих та водночас від смерті до воскресіння та справжнього життя.

У Велику П’ятницю о 9:00 в нашому соборі почнуться Великі часи, після яких одразу – вечірня з виносом Плащаниці. Ввечері п’ятниці о 17:00 почнеться особлива служба, яка є утренею Великої Суботи. Наприкінці цієї служби обходимо храм із Плащаницею. Цю службу часто називають “похованням Плащаниці”, хоча насправді похованню тіла Спасителя відповідає винос Плащаниці, який вже відбувся Великої П’ятниці. А обходження з Плащаницею навколо храму означає переможне проходження Ісуса Христа через пекло та його руйнування.

З Великої Суботи починається святкування Воскресіння Христового. Про це говорить богослужіння Великої Суботи, а також і проповіді святих отців, які в цей день присвячені воскресінню й перемозі. Літургія Великої Суботи почнеться о 9:00. Перед читанням Євангелія духовенство переодягається із темних одеж у світлі та починається воскресна тематика. Євангельське читання з останньої глави Євангелія від Матфея розповідає про пусту гробницю на світанку першого дня після суботи та про явлення воскреслого Спасителя. Остання служба цього дня — пасхальна полунощниця, почнеться о 19:00.

З огляду на комендантську годину цього року ми не зможемо провести Великоднє богослужіння вночі. Попередньо плануємо, з ласки Божої, розпочати Пасхальну утреню на Великдень о 7:00 ранку, і одразу ж після неї Божественну літургію. До Причастя за Великодньою літургією, як і за кожною літургією, запрошуємо всіх, хто живе християнським життям.

Освячення пасок буде відбуватися у Велику Суботу з 17:00 до 20:00 та на Великдень з 6:00 до 11:00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *