Різдвяний вертеп з перламутру – подарунок Єрусалимського Патріарха Діодора

Перламутровий Різдвяний вертеп – подарунок Блаженнішого Патріарха Святого Граду Єрусалима Діодора (+2000). З Владикою Діодором майбутній Митрополит Володимир познайомився у 1966 році у Йорданії, коли ніс послух заступника начальника Руської духовної місії у Єрусалимі. Представництво, яке очолював отець Володимир, розташовувалося на Йорданській землі. 1981 року ієрархи зустрілися у Троїце-Сергієвій Лаврі, яку Патріарх Діодор відвідав невдовзі після обрання. Остання зустріч Предстоятелів відбулася на Святій Землі у ювілейний 2000-й рік від народження Христа.
Вертеп виготовлений вручну майстрами у Віфлеємі – місті народження Ісуса Христа. Різьблення по перламутру – традиційне ремесло, яке у Віфлеєм було принесено у 14-му столітті з Дамаску. У наступні століття перламутрові вироби стали важливими та бажаними сувенірами для паломників.

На основі з оливкового дерева розміщені вирізьблені з мушлі деталі, що зображують події невдовзі після народження Христа. Усередині печери – фігури Ісуса в яслах, Йосипа, Марії, пастушків з овечками та трьох волхвів, які принесли подарунки Богонемовляті. По краю вертепу йде тонко різьблена листяна облямівка.

Вертеп знаходився біля входу до домової церкви святого Миколая у резиденції Митрополита Володимира у Києво-Печерській Лаврі, а нині експонується в основній залі його меморіального музею, що при Спасо-Преображенському соборі Православної Церкви України в Києві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *