Запрошуємо зустріти Різдво Христове у Спасо-Преображенському соборі!

Різдво Христове. Картина Давида Попіашвілі

Різдво Христове. Картина Давида Попіашвілі

Запрошуємо на святкування Різдва Христового до Спасо-Преображенського собору! Святкові богослужіння починаються зі служб Святвечора. Вранці 6 січня в храмі починають читати Великі Часи, після яких відправляється літургія свт. Василія Великого. Ввечері – всенічне бдіння. У ніч на 7 січня та вранці 7 січня – різдвяна Божественна літургія.

Розклад:

6 січня
8:00 Великі Часи, Зображальні;
Божественна літургія свт. Василія Великого, в кінці – благословення різдвяної куті (планується трансляція з 8:00 до кінця богослужіння, орієнтовно до 11:00);
17:00 Всенічне бдіння (планується трансляція, орієнтовно до 19:30).

7 січня
0:00 нічна Божественна літургія;
7:30 рання Божественна літургія;
9:00 пізня Божественна літургія (планується трансляція).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Сповідь у нашому соборі священики приймають під час вечірнього богослужіння. Вночі та вранці за різдвяними Божественними літургіями сповідь проводитися не буде. Просимо всіх, кому треба, посповідатися завчасно. До Причастя на Різдво Христове запрошуються усі вірні християни, які сповідалися впродовж Різдвяного посту та не скоїли після того тяжких гріхів.

Різдво Христове. Фреска Темної церкви в Гьореме, Кападокія

Різдво Христове. Фреска Темної церкви в Гьореме, Кападокія

Великі Часи – особливі служби, які відправляються тільки у Святвечір Різдва, у Надвечір’я Водохреща та у Велику П’ятницю. На відміну від звичайних часів, тут читають пророцтва Старого Завіту, що говорять про пришестя Спасителя, Апостольські настанови та уривки з Євангелія про Різдво. До часів додаються Зображальні – короткий чин з євангельських Блаженств, Символа віри та деяких молитов.

Літургія святителя Василія Великого у Святвечір поєднується з вечірнею. Спочатку відравляється святкова вечірня – зазвичай одразу після закінчення Великих Часів та Зображальних. Слід зазначити, що богослужбовий день починається з вечірні, тому ця служба відповідає вже наступному дню – тобто, святу Різдва Христового. Це є вечірня Різдва Христового, за якою співають красиві та глибокі за змістом стихири та читають пророцтва Старого Завіту. Після цих читань одразу починається літургія – читається Апостол та Євангеліє (розповідь євангеліста Луки про Різдво Христове), і далі за чином відправляється літургія.

Після літургії дозволяється вживати пісну їжу. За традицією, страва цього дня – кутя з пшениці, меду та солодощів. Вживати її можна після літургії. Звичай постувати аж до заходу сонця походить від того, що, як було сказано, літургія починається з вечірні, тобто в давнину ця служба відправлялася ввечері. І після літургії дозволялася трапеза.

Всенічне бдіння, що служиться ввечері 6 січня, починається з Великого повечір’я – це служба, що правиться “після вечері”. Тут співають величний гімн “З нами Бог”, де устами пророка Ісаї сповідується велич Бога серед усіх народів землі. На літії після трикратного співу тропаря Різдва Христового благословляють хліб, пшеницю, олію та вино. Далі починається утреня, за якою читають розповідь євангеліста Матфея про Різдво Христове.

Поклоніння волхвів. Картина Давида Попіашвілі

Поклоніння волхвів. Картина Давида Попіашвілі

Центральна тема Божественної літургії, що відправляється у самий день Різдва Христового, – втілення Сина Божого. Читають уривок з Послання до Галатів апостола Павла: “Коли настала повнота часів, послав Бог Сина Свого Єдинородного, що родився від жони, та став під Законом, щоб викупити підзаконних, щоб усиновлення ми прийняли. А що ви сини, Бог послав у ваші серця Духа Сина Свого, що викликує: Авва, Отче! Тому ти вже не раб, але син. А як син, то й спадкоємець Божий через Христа”. Через Різдво Христове всі ми – християни – через віру у Спасителя стали дітьми Божими.

Євангеліє від Матфея за літургією розповідає про поклоніння волхвів. Це були мудреці зі Сходу, яких привела до Спасителя Вифлеємська зоря. З приходом волхвів пов’язане перше мучеництво за Христа: дізнавшись від волхвів про те, що вони прийшли вклонитися народженому Царю Юдейському, цар Ірод наказав вбити усіх немовлят у Вифлеємі та околицях. Але ангел сповістив Йосифу Обручнику про задум Ірода та, щоб спастися, наказав тікати в Єгипет.

За літургією Різдва Христового, як за кожною літургією, центральна священнодія – це освячення хліба і вина в Тіло і Кров Христові. Головна подія свята – наше поєднання зі Спасителем, який запрошує всіх вірян взяти участь у трапезі Свого Царства. Тому особливо у великі свята, такі як Різдво, варто причащатися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *