Богослужіння на свято Винесення Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв

14 серпня починається Успенській піст, який триватиме два тижні. У перший день посту, 1/14 серпня — свято Винесення чесних древ Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв: семи братів, матері їхньої Соломонії та учителя Єліазара, що постраждали за віру у 166 році до народження Христа. Про ці події розповідає Друга книга Макавейська з Біблії.

Напередодні ввечері (13 серпня, четвер) у нашому соборі о 17:00 буде правитися вечірнє богослужіння із виносом Чесного Хреста. Вранці у день свята (14 серпня, п’ятниця) порядок богослужінь буде наступний:

7:30 рання Божественна літургія;
8:30 Водосвятний молебень і благословення меду;
9:00 Божественна літургія (архієрейським чином);
після неї – благословення меду і благовонного зілля.

Святкове богослужіння цього дня у нашому соборі очолив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр.

Хто не може прийти цього дня до храму – запрошуємо 14 серпня о 9:00 вмикати трансляцію богослужіння! За богослужінням молимося також за скорше одужання всіх хворих на коронавірус, за усіх військових, які боронять мир у нашій Українській державі, та читаємо у вівтарі всі записки, які ви подаєте онлайн на спеціальній сторінці.

Свято Винесення чесних древ Хреста Господнього постало з Константинопольської традиції. У великому місті, де була розвинена система водопроводу, в літню спеку вода у підземних резервуарах-цистернах починала псуватися. Тоді патріарх виносив із Святої Софії хреста, у який було вставлено велику частку з Животворчого Хреста Господнього, та обходив з ним місто, занурюючи хрест у колодязі та цистерни, таким чином освячуючи та очищаючи воду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *