Про порядок богослужіння і освячення пасок на Великдень

Дорогі парафіяни і мешканці нашого району! З огляду на карантинні заходи цього року ми не можемо збиратися разом і зустрічати свята так, як ми звикли. Але Великдень неодмінно буде, адже Ісус Христос воістину воскрес!

Запрошуємо усіх залишатися вдома і зустріти Пасху Христову дистанційно, але молитовно разом із Церквою!

У ніч на 19 квітня опівночі вмикайте трансляцію великоднього богослужіння зі Спасо-Преображенського собору Православної Церкви України на нашому сайті чи на нашій сторінці у Фейсбуці. Службу очолить митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко). Трансляція відбуватиметься за підтримки Голови Парафіяльної ради собору Ігоря Лисова.

Прохання на молитву (записки за здоров’я чи за упокій) просимо подавати за цим посиланням.

Під час нічного Пасхального богослужіння храм буде зачинено для вірян через умови карантину!

Масового освячення пасок біля храму цього року не буде.

По-перше, маємо розуміти, що освячення пасок – це є не таїнство, а благословення великодньої святкової трапези. Їжа благословляється через молитву, яку може прочитати будь-який вірянин (приклад такої молитви дивіться нижче). Ви можете також увімкнути трансляцію та уважно слухати молитви, які читає священик, і молитися разом. Трансляція молитв для освячення пасок буде на нашому сайті 19 квітня одразу після нічного богослужіння та о 9:00 ранку.

Також нагадуємо, що у більшості магазинів цього року паски, які продаються, вже є освяченими.

Отже, наполегливо просимо: залишайтеся цього року на Пасху вдома, вмикайте трансляцію і помоліться разом зі священиком!

У позабогослужбовий час Спасо-Преображенський собор буде відкритий. Суворо в індивідуальному порядку та за умови дотримання вимог карантину (не більше 2 осіб водночас, захисні маски, дистанція 2 метри) поспілкуватися зі священиком буде можна:

у Велику Суботу 18 квітня: 14:00-23:00;

у Великдень 19 квітня: 6:00-12:00 дня.

Залишатися вдома – сьогодні це вияв турботи про ближніх. Зустрінемося та відсвяткуємо урочисто всі разом після карантину!

Читайте також: про сенс Великодня в умовах карантину.

Молитви на благословення пасок

Голова родини, старший чи будь-який вірянин/вірянка, хто очолює трапезу, промовляє:

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Далі співають або читають:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що у гробах, життя дарував. (Тричі).

І старший читає молитву:

Владико Святий, Отче Вседержителю, Предвічний Боже! Благозволи освятити хліб цей Твоїм святим духовним благословенням, щоб був він усім, що споживають його, на спасіння душі, на здоров’я тілесне і захист проти всіх недуг, всякого ворожого підступу, — через Господа нашого Ісуса Христа, Який з неба зійшов, дає життя й спасіння світові, з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків.

Всі разом: Амінь.

Після молитви паски слід перехрестити. Якщо маєте святу воду, можна окропити нею паски. Окроплення св.водою не є обов’язковим, адже головним проханням про Боже благословення є молитва, яка промовляється з вірою від щирого серця.

One thought on “Про порядок богослужіння і освячення пасок на Великдень

  1. Те,що Ви робите, це просто чудово.
    Дякую Вам!
    Нехай Бог щедро благословить!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *