Вербна неділя, або Вхід Господній до Єрусалима

Вербна неділя, або Вхід Господній до Єрусалима – одне з пересувних дванадесятих свят. Напередодні Своїх страждань Господь Ісус увійшов до Єрусалима вершки на віслюку, як знак смирення. Діти та народ зустрічали його вигуками “Осанна Сину Давидову! Благословенний, хто йде у Господнє Ім’я! Цар Ізраїлів!” Але царство Спасителя, обіцяного Месії, не є “від світу цього” – і найголовніше, що Він принесе людству — це не поліпшення зовнішніх умов життя у цьому світі, а викуплення гріхів усіх людей через смерть на Хресті, зруйнування пекла та відкриття усім шляху до воскресіння і вічного життя через власне Воскресіння.

Вхід Господній до Єрусалима. Картина Олени Черкасової

На богослужінні Вербної неділі багато разів співається стихира “Сьогодні благодать Святого Духа нас зібрала”. Цей самий піснеспів лунає і під час церковних соборів. Це один з найдавніших гімнографічних текстів у сучасному церковному вжитку. Деякі пов’яують його виникнення із чернечим звичаєм покидати монастир на час Чотиридесятниці для усамітнених подвигів у пустелі та повертатися назад до Страсного Тижня. Про такий звичай розповідається, зокрема, у широко відомому життєопису преподобної Марії Єгипетської, що читається за богослужінням ввечері у середу п’ятого тижня Великого посту.

Вхід Господній до Єрусалима. Різьба іконостасу храму прп. Сергія Радонезького при дитячому будинку, Сергієв Посад

За всеношною на Вербну неділю після Євангелія читається молитва на благословення ваій — пальмового листя та гілок дерев, що розцвіли. Освячені гілки роздаються вірянам під час помазання, і усі в храмі стоять із ними аж до кінця святкової відправи, тобто до причастя, зустрічаючи таким чином Ісуса Христа. Мається на увазі, що всеношна дійсно правиться усю ніч, а після нього одразу починається літургія. Колись так і було, і сьогодні подекуди є у монастирях, а у переважній більшості церков всеношна правиться ввечері напередодні, а літургія — у самий день свята.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *