Винесення Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв

Сьогодні почався Успенській піст, який триватиме два тижні. У перший день посту, 1/14 серпня — свято Винесення чесних древ Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв: семи братів, матері їхньої Соломонії та учителя Єліазара, що постраждали за віру у 166 році до народження Христа. Про ці події розповідає Друга книга Макавейська з Біблії.

Вечірнє богослужіння із виносом Чесного Хреста та відправу Божественної літургії у Спасо-Преображенському соборі очолив протоієрей Валерій Кравець. Після літургії освятили мед нового збору та благовонне зілля.

Свято Винесення чесних древ Хреста Господнього постало з Константинопольської традиції. У великому місті, де була розвинена система водопроводу, в літню спеку вода у підземних резервуарах-цистернах починала псуватися. Тоді патріарх виносив із Святої Софії хреста, у який було вставлено велику частку з Животворчого Хреста Господнього, та обходив з ним місто, занурюючи хрест у колодязі та цистерни, таким чином освячуючи та очищаючи воду.

На це свято у Києві здавна відзначали день Хрещення Русі. Після літургії з багатьох столичних церков виходили хресні ходи, які прямували до Хрещатицького джерела, в якому хрестилися сини князя Володимира. На цьому місці, що тепер неподалік Пішохідного мосту, встановлено колону Магдебурзького права. Тут правили урочистий водосвятний молебень. І тепер цього дня водосвятні молебні правлять по всіх церквах.

Закінчується Успенський піст на Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня. За історією цей Богородичний піст — наймолодший. Він не був загальновідомим ще у XIII столітті. Втім, незважаючи на суворість, цей піст християни вважають досить легким, завдяки розмаїттю овочів та фруктів, що достигають цієї пори.

Під час Успенського посту дуже добре хоча б один раз підготуватися до сповіді та Причастя. Звичайно, християни це роблять не тільки у пости, але якщо ви давно не сповідалися і не причащалися, то час посту — найкраща нагода для цього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *