Великі часи та винос Плащаниці

Сьогодні, у Велику П’ятницю вранці в нашому соборі було відправлено Великі часи та вечірню з виносом Плащаниці. На кожному з часів сьогодні читали особливі псалми, старозавітне пророцтво, Апостол і Євангеліє про Страсті Христові — по черзі на кожному часі з кожного євангеліста. Після Великих часів митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр очолив відправу вечірні, в кінці якої до храму було винесено Плащаницю. На цій службі читається пророцтво Ісаї про страждаючого Месію, який “виправдає гріхи багатьох та понесе їх на Собі”. Апостольське читання з послання до Коринтян говорить про значення Хреста Христового: “Слово про Хрест для тих, хто гине, є безглуздя, а для нас, що спасаються, є сила Божа”. Євангельське читання про страждання та смерть Спасителя складане з розповідей різних євангелістів.

Наприкінці вечірні з вівтаря виноситься Плащаниця та покладається на середині храму. Символічно це означає зняття тіла Ісуса з Хреста та його поховання. Плащаниця — це великого розміру плат, на якому зображене покладене у гроб тіло Спасителя. Спочатку до богослужбового вжитку в Візантії увійшов “воздух” – прямокутний покров для Святих Дарів, яким покривали Євангеліє під час процесії входу. А сам термін “плащаниця” увійшов до слов’янських книг тільки з кінця XVI століття. Одразу після винесення Плащаниці перед нею читається канон “на плач Пресвятої Богородиці” авторства Симеона Логофета.

Фото Максима Сидоренка

One thought on “Великі часи та винос Плащаниці

  1. Прекрасні фото. Фотограф від Бога. У кожній світлині – посил. Складно щось нове сфотографувати, донести за допомогою фото. У нашому Храмі кожна святкова служба супроводжується фотосесією. Але тут вино руку Майстра. Низький уклін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *