Митрополит Олександр і клірик собору взяли участь у богословській конференції в місті Бар

11-12 жовтня в місті Бар Вінницької області проводилася науково-практична конференція «Духовні скарбниці Поділля», почесним гостем якої став митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. Взяв участь у форумі клірик Спасо-Преображенського собору протоієрей Андрій Дудченко. Конференцію було присвячено 260-річчю Успенського собору міста Бар та 130-річчю прославлення Барської ікони Божої Матері.

Митрополит Олександр взяв участь у Божественній літургії в Успенському соборі, яку очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон у співслужінні митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта. Під час пленарного засідання владика Олександр привітав учасників конференції від Фонду пам’яті сина Подільської землі – Блаженнішого Митрополита Володимира.

Протоієрей Андрій Дудченко представив видання Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, зокрема, книгу проповідей митрополита Олександра (Драбинка) “Бути вдячним Богові“, та видання Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості. Про новітні форми навчання та про освітню програму цього університету розповів його науковий секретар протоієрей Богдан Огульчанський. Також о. Андрій представив “Молитовник православних вірян” і виступив на богословсько-педагогічній секції з доповіддю про літургійне богослов’я о.Олександра Шмемана.

«Родзинками» конференції окрім доповідей світських поважних вчених-істориків і дослідників стали також виступи керівника історичного відділу Вінницької єпархії УПЦ ієрея Назарія Давидовського і секретаря літургійної комісії Київської єпархії протоієрея Димитрія Гарчука. Безумовно жвавий інтерес в усіх учасників викликала доповідь відомого богослова і вченого архімандрита Кирила (Говоруна), котрий спілкувався з аудиторією за допомогою Скайпу з США, де о. Кирил зараз займається науковою діяльністю.

Завершився форум святковим концертом, на якому, зокрема, виступили місцеві священнослужителі.

Вітальне слово митрополита Олександра учасникам та організаторам І-ї Всеукраїнської науково-практичної краєзнавчо-богословської конференції «Духовні скарбниці Поділля»

«Любов материнська вища від усякої іншої любові,
якою б великою і сильною вона не була»
Блаженніший Митрополит Володимир (+2014)

Дорогі владики, отці, браття та сестри!
Вельмишановне товариство!

Сьогодні ми є учасниками великої історичної події не тільки на теренах Поділля, але й дійства непересічного значення для всієї нашої Богом береженої держави України. Ми звершуємо пам’ять про встановлення особливого шанування та прославлення Барської ікони Божої Матері як чудотворної, яке відбулося з благословення Святішого Синоду 1887 року.

Благодатні знамення від святого образа стали відомі по всій українській землі. Народна любов до Божої Матері закарбувалася в духовній поезії. На честь чудотворної ікони склали «Пісню Пресвятої Діви Богородиці, чудотворній Її іконі в Барі-граді» — молитовне звертання до Цариці Небесної.

У монастир приходила безліч прочан, особливо в храмове свято Покрова Божої Матері. Монастирський священик на прохання паломників до шанованого образа, читав Акафіст Пресвятій Богородиці. Нерідкі приклади, коли не тільки православні, але й інославні — католики й лютерани — просили служити молебні перед Барською іконою Богоматері.

Після численних зцілень і чудесної допомоги по молитві до Богоматері «Барської» багато храмів і монастирі не тільки України, але й по всьому православному світі стали писати для себе з неї копії.

Відомий богослов сучасності Митрополит Діоклійський Каліст (Уер) говорить: «Лише через вшанування Марії можна зберегти правдиве вчення про особу Христа. Кожен, хто осмислює ці величні слова: «І Слово стало тілом», — не може не відчути певного благоговіння перед Нею, Вибраною як засіб для такого надзвичайного таїнства».

Духовний світоч української Церкви сучасності Блаженніший Митрополит Володимир (+2014) в одній зі своїх чудових проповідей сказав: «Божа Матір! В цьому сказано все для нашого віруючого серця і для нашого Христом просвіченого людського розуму. І ми величаємо Її, знаючи, що Вона — Божа Матір, що з Неї засіяв Христос — Джерело нашого життя і нашого спасіння. Ми ублажаємо Її, ми приносимо Їй архангельський глас, наші молитви, наші скорботи і радощі під час кожного богослужіння, акафісного співу. Скільки перед Нею ви, жінки-матері, склали свої прохань і молитов, і дуже часто не за себе, а за своїх чоловіків, за своїх синів і дочок, за своїх внуків, надіючись на допомогу Пречистої, Котра милує і покриває всіх святим Своїм омофором. Вона чує грішника і праведника, бо Вона Мати, а ми – її діти».

Наше зібрання проходить нині під Покровом Пречистої Владичиці Богородиці і Її святими молитвами будемо намагатися принести «плід добрий» (Мф.7, 19) для Слави Божої на ниві просвітництва та духовного збагачення нашого суспільства! Особливо в дні сьогоднішніх негараздів просімо Її Материнского покрову і заступництва.

Бажаємо високоповажному зібранню науковців, богословів, істориків, педагогів Божої допомоги та дієвого спілкування в ході заходу, яким ми прославляємо Господа Ісуса Христа та Його Пречисту Матір, Яка являє Свою Милість від образу «Барська»!

Плекаючи спадщину літургічного досвіду наших співвітчизників, які жили тут на Поділлі, вшановуючи Чеснішу від Херувимів і Славнішу без порівняння від Херувимів, Діву Марію в Її святій іконі, згадаємо слова святої памяті нашого Авви Митрополита Володимира: «Будемо завжди прославляти Божу Матір, просити Її, Преблагословенну, щоб Вона прийняла нас у Своє любляче серце, щоб для кожного з нас Вона була Одигітрією, Дороговказом, щоб допомагала нам творити волю Її Сина. Покров, захист і благословення Божої Матері нехай будуть, брати й сестри, в усі дні з усіма нами. Амінь».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *