Благовіщення Пресвятої Богородиці (+відео)

Благовіщення. Мозаїка на стовпах Софії Київської. ХІ ст.

25 березня за старим стилем / 7 квітня за новим стилем — Благовіщення Пресвятої Богородиці, одне з найбільших православних свят. Цього дня молитовно згадується подія, що передувала зачаттю Ісуса Христа: архангел Гавриїл, посланий від Бога, з’явився Діві Марії, щоб сповістити про майбутнє народження нею Сина Божого.

Блага вість, або добра звістка чи радісна новина — це і є проголошення того, що нарешті буде народжений Спаситель світу — обіцяний від Бога через пророків Месія, Той, хто подолає владу гріха і смерті.

Відправу Божественної літургії сьогодні у Спасо-Преображенському соборі очолив клірик храму протоієрей Миколай Тишкун. Богослужіння транслювалося наживо на нашому сайті та на національному телеканалі “Перший Ukraine”.

(Відео буде доступне для перегляду після обробки на сервері)

Пропонуємо подивитися: Слово митрополита Олександра на Благовіщення 2015 року

Благовіщення. Мозаїка церкви Санта-Марія Маджоре. Рим, 432-440 рр.

Згідно першій главі Євангелія від Луки, архангел Гавриїл був посланий Діві Марії у шостий місяць після зачаття праведною Єлизаветою святого Іоанна Предтечі. Це сталося у Назареті, де жила Марія, заручена праведному Йосифу. Увійшовши до дому, де жила Марія, Гариїл сказав: “Радуйся, благодатна! Господь із Тобою, благословенна Ти між жонами”. Марія затривожилася та стала міркувати, що би значило це привітання. А Гавриїл продовжив: “Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать Ти знайшла! І ось Ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ім’я Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида. І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця”. Тоді Марія сказала ангелу: “Як же станеться це, коли чоловіка не знаю?” Заручена престарілому Йосифу, Марія ще не стала його дружиною, тому слова ангела виглядали для Неї просто неймовірними. Гавриїл відповів Марії, що зачаття станеться через надприродну дію Святого Духа: “Дух Святий злине на Тебе, і Всевишнього сила обгорне Тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий!” Тоді Марія зі смиренням промовила: “Я ж Господня раба: нехай буде Мені згідно з словом твоїм!” І відійшов Ангол від неї. Після цього Марія стала вагітною і через дев’ять місяців народила Сина, якого назвали Ісусом.

Благовіщення. Мозаїка церкви Санта-Марія-ін-Трастевере. Рим, ХІІІ ст.

За апокрифами ІІ-го століття – “Протоєвангелію Якова” та “Книзі про різдво блаженнішої Марії та дитинство Спасителя”, Пресвята Діва спочатку зустріла Гавриїла біля колодязя чи джерела, куди прийшла по воду, а потім у домі, під час того як пряла завісу чи ковдру для Єрусалимського храму. Сьогодні у Назареті навколо дому Йосифа стоїть сучасна римо-католицька базиліка, де зібрано ікони Благовіщення майже з усіх християнських країн, а над джерелом, яке й сьогодні дає воду, — грецька православна церква.

Дім Йосифа і Марії у Назареті

Грецька православна церква у Назареті

Святкування Благовіщення відбувається 25 березня за старим календарем — у давнину цього дня відзначали також день Розп’яття Ісуса Христа чи Пасхи. До того ж, у візантійській традиції 25 березня було також днем створення світу. Від цього дня рахувалися дати таких свят як Різдво Христове, Зачаття та Різдво святого Іоанна Предтечі. Подекуди як на Сході, так і на Заході день Благовіщення був також днем початку церковного чи навіть громадянського року. Впевненість візантійських вчених у тому, що історична дата Воскресіння Христового приходилася саме на 25 березня, спричинило появу назви “Кіріопасха” (“господственна”, тобто справжня, нормальна Пасха) для того випадку, коли дата церковного святкування Пасхи співпадає з Благовіщенням.

Благовіщення у колодязя. Мозаїка монастиря Хора. Константинополь, XIV ст.

Найдавніші зображення Благовіщення — кінця ІІ та початку ІІІ століть — збереглися серед розписів римських катакомб. Сюжет Благовіщення зустрічається також серед мозаїк Равенни та церкви Санта Марія Маджоре у Римі (початок V ст.). Святкування Благовіщення як окремого церковного свята було встановлене не раніше IV ст., коли мати імператора Костянтина рівноапостольна Олена звела базиліку у Назареті на місці, де, за переданням, Діві Марії явився архангел Гавриїл.

Дата Благовіщення частіше всього припадає на дні Великого посту, однак в будь якому разі цього дня завжди правиться повна літургія, яка неможлива у буденні дні посту, та дозволяється вживання риби і вина.

 

One thought on “Благовіщення Пресвятої Богородиці (+відео)

  1. Дякую, о.Андрію, надзвичайно цікава і пізнавальна стаття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *