Таїнство входження до Церкви

Весна після Пасхи швидко бере своє та переходить у літо, і у нашому храмі цими сонячними та теплими днями стає все більше хрестин. Як правило, батьків та майбутніх хресних часто цікавлять типові питання, і нижче ми пропонуємо відповіді на них священика нашого храма протоієрея Андрія Дудченка.

– Як простими словами розповісти про сутність хрещення?

– Хрещення — таїнство вступу до Церкви, при якому людина народжується від води і Святого Духа та поєднується із тайною смерті та воскресіння Ісуса Христа. Це умирання для життя гріховного та воскресіння для нового життя, яке дає Бог. В Хрещенні людина обіцяє Богу почате нове життя, відповідно до Божих заповідей. Про це пише у своєму соборному посланні апостол Петро: “Хрещення — не омиття плотської нечистоти, а обіцяння Богу доброго сумління”. Коли ми хрестимо дітей, то маємо надалі виховувати їх у християнській вірі. Ця відповідальність перш за все покладена на батьків, а також на хресних батьків.

– Хто такі хресні батьки та у чому їхня головна місія?

– Хресні батьки — це поручителі перед Богом за серйозність намірів того, кого хрестять, або його батьків (якщо хрестять дитину). Спочатку інститут хресних батьків з’явився у практиці хрещення дорослих. Хресні мали поручитися перед єпископом — головою церковної громади — за серйозність намірів того, хто бажав прийняти Хрещення, насамперед засвідчити про гідність його способу життя. При хрещенні дітей хресні батьки поручаються за серйозність намірів батьків виховати дитину у християнській вірі.

– З якого віку можна стати хресним?

– Післі досягнення церковного повноліття: з 15 років хлопець може стати хресним батьком, дівчина з 13 років може ставати хресною матір’ю.

– Чи можуть хресні батьки бути одруженими між собою?

– За усталеною традицією, не можуть.

– Скільки хресних батьків може бути у дитини?

– Для звершення Хрещення достатньо одного з хресних батьків, відповідно до статі охрещуваного: хресного батька для хлопчика, хресної мати для дівчинки. Так було спочатку. Звичай мати двох хресних — досить недавній. Можна мати і декілька пар хресних батьків. Незважаючи на те, що звичай мати як мінімум двох хресних батьків — тобто пару — став усталеним у нашій культурі, втім, відносини духовного споріднення, яке згодом може впливати на питання припустимості шлюбних стосунків, виникають у охрещуваного тільки з одним із хресних батьків — однієї статі з охрещуваним.

– Скільки похресників можна мати взагалі?

– Обмежень з цього питання не існує.

– Якщо хресні батьки після хрестин вирішили одружитися, що робити батькам дитини?

– Не думати, що відбувається щось катастрофічне чи що у їхньої дитини більше немає хресних. Зважаючи на те, що відносини духовного споріднення у охрещуваного виникають, за церковними канонами, тільки з одним з хрещених батьків, то немає канонічних перешкод для того, щоб вони одружилися. (Духовне споріднення між хлопчиком та його хресним батьком, наприклад, є перешкодою для можливості шлюбу між рідною матір’ю хлопчика та його хресним батьком.) Втім, уявлення про те, що хресні батьки не можуть одружитися між собою, міцно увійшло до свідомості церковного народу, і краще не порушувати цього звичаю, щоб не сіяти смуту серед віруючих.

– Що мають знати хресні батьки при хрестинах? Як готуватися до хрестин?

– Хресні батьки, перш за все, мають усвідомлювати відповідальність за свого похресника, яку вони приймають перед Богом. Вони — помічники батьків у християнському вихованні, і перш за все мають самі серйозно сповідувати віру у Христа і належати до Церкви. Видима ознака приналежності до Церкви — участь у церковних таїнствах, передусім — у сповіді та Причасті. Справжню християнську віру не можна уявити без регулярної молитви та спілкування із Христом у таїнстві причастя Його Тіла і Крові, а також без життя за заповідями Божими, тобто за правдою. Ті, хто не мають такої віри, що зможуть передати похресникам?

Під час хрестин хресні батьки мають якщо не напам’ять, то принаймні усвідомлено прочитати Символ віри — стислий виклад головних постулатів віри, з яким згодні усі християни.

– Що приносять на хрестини хресні батьки?

– Зазвичай хтось із хресних батьків дарить хрестик, інший — крижму. Хто буде що дарувати — не має значення для Церкви, хресні батьки можуть самі це вирішити.

– Які обряди відправляють після хрестин, у яких можуть взяти участь хресні батьки?

– Це так звані “вводини”, або “воцерковлення”, що відбувається через 40 днів від народження дитини, якщо вона була охрещена раніше. Якщо хрестять після 40-го дня, то вводини частіше за все роблять одразу після хрестин. Під час цього обряду читаються молитви, у яких просять про Боже благословіння батькам та хресним батькам.

– Часто батьки питають про те, як часто хресні батьки мають відвідувати похресника, чи треба дарувати подарунки та ін.?

– Найважливіше тут, мабуть, щоб дитина бачила у хресних батьках близьких людей, які до того ж являють приклад справжнього християнського життя. Для дитини важливі не стільки подарунки, скільки модель поведінки, цінності близьких їй дорослих людей, яким вона довіряє. Звичайно, перш за все це стосується батьків. Але й хресні батьки можуть стати у цьому плані гарними помічниками, близькими друзями родини.

– Якщо хресні батьки чи сам похресник розлучаються надовго чи назавжди (наприклад, переїжджають до іншої країни), що робити у цьому разі?

– Молитися один за одного. Молитва долає межі часу та простору.

– Чи можна змінити хресних батьків, чи перехрестити дитину, якщо хресні батьки не подобаються батькам (наприклад, ведуть аморальний спосіб життя та не беруть участь у вихованні похресника)?

– Повторювати Хрещення в будь-якому разі неможливо! Вчення про неповторність хрещення настільки важливе, що навіть увійшло до Символу віри (“сповідую одне хрещення на відпущення гріхів”). Якщо хресні батьки згодом відмовились від свого покликання чи виявилися негідними, то можна обрати інших людей, які фактично будуть сповняти обов’язки хресних. Є практика, коли ці нові хресні приносять чи приводять дитину до Причастя і з того часу вважаються хресними. За аналогією до відомого прислів’я можна сказати: “не ті хресні, що охрестили, а ті, що виховали”.

– Наостанок ваші настанови батькам про важливість віри і хрещення.

– Прийняття хрещення подібне до військової присяги. Під час таїнства, перед освяченням води, є дуже важливий момент: охрещуваний, або, якщо хрестять дитину, хресні батьки, ручаючись за дитину перед Богом, сповідують свою вірність Христу, обіцяючи служити Йому “як Царю і Богу”. Ці слова виражають прийняття рішення — яке має бути найсерйознішім у житті, бо приймається раз і назавжди і не може бути переглянуто. Сповідати Ісуса Христа як Царя і Бога означає бути цілковито відданим Йому. Це значить, що ті, хто вимовляє ці слова, висловлюють свою готовність до кінця йти шляхом віри, який полягає у виконанні заповідей Божих та віддаленні від усякого зла, ненависті та брехні.

“Я — путь, істина і життя”, – говорить Ісус Христос. Недостатньо просто вірити у те, що існує Бог, визнавати розумом Його буття: бо, як пише апостол Яков, і “біси вірять і тремтять”. Апостол пише про це у контексті необхідності діл віри: справжня віра — не голе теоретизування, це стержень життя, що визначає вчинки та стосунки. “Віра без діл є мертва”. Людина, яка приймає таїнство Хрещення, приймає Ісуса Христа як свого Царя і Господа. Якщо від нас, як громадян земних держав, вимагається безумовне додержання громадянських законів, то тим більше для християн — громадян Царства Божого — найважливішими законами життя є Божі настанови.

2 thoughts on “Таїнство входження до Церкви

    • Можна, але це не є необхідним, важливіше щоби дитина регулярно причащалася.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *