Відкрито мозаїку над хорами собору

До свята Миколая Чудотворця закінчено роботи над мозаїчною композицією “Гостинність Авррама” на західній абсиді над хорами собору. На мозаїці зображено явлення Бога Аврааму та Сарі у вигляді трьох ангелів біля дубу Маврійського. Над композицією працювала група художників під керівництвом Юрія Левченка.

Про подію, яку зображено на мозаїці, розповідається у главі 18 книги Буття – першої з книг Біблії. Три путника, які називаються також ангелами, чи вісниками, явилися Аврааму біля дубрави Мамвре та сповістили йому, що через рік Авраам вже матиме сина. Першу обітницю про сина, який має розпочати рід, від якого прийде благословення на всі народи землі (тобто від якого народиться Спаситель світу), Бог провістив Аврааму за 24 роки до цієї зустрічі. Тоді Аврааму було 75 років, а при явленні біля дубу – вже 99 років.

За тлумаченням отців Церкви, троє путників були Сином Божим та двома ангелами. Втім, їхнє число символічно вказувало на троїчність Осіб Божих – Святу Трійцю: Отця, Сина і Святого Духа. В повноті одкровення про троїчність Бога стало відоме тільки у часи Нового Завіту, після втілення Сина Божого, проте вже у Старому Завіті можна знайти ознаки чи символи Трійці, одна з них – Богоявлення Аврааму.

Над мозаїкою надпис: “Ходіть шляхами Господніми, творячи правду”. Це фраза з слів, які каже Господь Аврраму (Бут. 18:19) перед тим, як відійти до Содому та Гоморри, які буде покарано за крайню ступінь розпусти. Господь закликав Авраама заповідати своїм синам та усьому дому свому після себе “ходити шляхами Господніми, творячи правду і суд”, – для того, щоб сповнилися усі слова Господні про благословення усіх народів землі через рід Авраамів.

Незабаром з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира у мозаїчну композицію буде вставлено скляну капсулу з часткою дуба Маврійського, передану з Хеврону (Ізраїль).


На фото: Залишки дуба Мамврійського у Хевроні, Ізраїль.

Крім мозаїки у апсиді, закінчено роботи над мозаїчними зображеннями ангелів навколо арки, що веде з центральної частини храму до нартексу. Ангели тримають у руках свитки з небесними світилами – сонцем та луною. Це відображення апокаліптичної сцени з книги Одкровення Іоанна Богослова, 6:14, де говориться про те, що перед Другим пришестям Христа “небо сховалось, згорнувшись, мов сувій”.

На фото: Юрій Левченко працює над оздобленням хреста з білого мармуру, який вінчає арку, що веде з центральної частини храму до нартексу.

2 thoughts on “Відкрито мозаїку над хорами собору

  1. Pingback: АНОНС: У неділю 25 грудня буде освячено нові мозаїки | Спасо-Преображенський собор

  2. Pingback: У мозаїку Святої Трійці закладено частку дуба Мамврійського (+фотогалерея) | Спасо-Преображенський собор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *