Паломницька група нашого собору відвідала Святу Землю

Перше організоване паломництво до Святої Землі для парафіян Спасо-Преображенського собору та працівників «Ліко-Холдингу» відбулося з 25 вересня по 3 жовтня. Вчора вночі паломницька група на чолі з протоієреєм Андрієм Дудченком повернулася до Києва.

Протягом 8 днів паломники відвідали найзначніші місця Святої Землі.

В Єрусалимі пройшли хресною дорогою, а на свято Воздвиження Хреста Господнього разом молилися за нічною літургією на Голгофі та причастилися Святих Таїн, а духівник групи отець Андрій співслужив із грецьким духовенством. Під час літургії молилися за настоятеля, ктитора та всіх парафіян Спасо-Преображенського собору. Паломники також поклонилися Гробу Господньому, відвідали Сіон та Храмову гору, горницю Тайної вечері та сходження Святого Духа, місце Різдва Богородиці, поріг Судних воріт, купальні Віфезду та Силоам.

Паломники мали можливість зануритися у води Йордана на кордоні з Йорданією — саме на тому місці, яке шанується як місце хрещення Ісуса Христа. Надзвичайне враження справили пустельні монастирі преподобного Сави Освяченого та Георгія Хозевіта. У монастирі св. Сави, на територію якого, за афонським уставом, пускають тільки чоловіків, паломники зустріли настоятеля Спасо-Преображенського собору архієпископа Переяслав-Хмельницького та Вишневського Олександра. Виходячи з монастиря, владико радісно привітав жіночу частину паломницької групи та благословив на подальший шлях.

Побували паломники у Віфлеємі, де народився Христос; біля дуба Мамврійського, де Авраам зустрів трьох Ангелів, в Назареті, де жило святе сімейство та де Діві Марії було Благовіщення, біля моря Галилейського, де Ісус Христос багато проповідував та вчив народ; у церкві в Кані Галилейскій, де Ісус створив перше чудо, перетворивши воду на вино; на горі Спокус біля Єрихону та в багатьох інших місцях. Гід групи сестра Людмила з Єрусалимського патріархату в подробицях розповідала історії про кожне місце.

Особливе враження справив підйом на гору Фавор, де Ісус Христос преобразився перед трьома апостолами, тому що Преображення Господнє — це престольне свято нашого собору. Паломницька група на Фаворі прославила Ісуса Христа піснеспівами.

Останній день перед зворотнім вилітом паломники відпочили в Нетанії на березі Середземного моря. Додому привезли багато сувенірів, фотографій, а головне — приємних спогадів. Найдорожчий скарб Святої Землі — «оживаюче» Євангеліє, тобто усвідомлення реалій, пов’язаних із земним життям Ісуса Христа, Богородиці та апостолів.

Паломництво до Святої Землі від нашого собору стало можливим за сприяння Паломницького центру при Відділі зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, який виступив організатором туру. Духівник групи вдячний директору Паломницького центру Володимиру Теліженку за сприяння в отриманні дозволу правити богослужіння на Святій Землі, а також заступнику директора Неонілі Ворсиної за супровід групи та вирішення багатьох організаційних питань.

Дивіться також фотоальбом з паломництва духівника групи о.Андрія Дудченка

2 thoughts on “Паломницька група нашого собору відвідала Святу Землю

  1. Как будто заново прошлась по Святым местам, прикоснулась к реальной жизни Христа. Ощутила ностальгию. Спасибо за такой подробный фотоотчет. Просто здорово!!!

  2. Молитовна подяка духовникові нашої паломницької групи о.АНДРІЮ, який так душевно і духовно окормляв всіх нас протягом усієї поїздки по Святій Землі! Переглянула паломницький альбом фотографій… Ми майже всі фотографували, намагалися зупинити ту мить побаченого нами, зафіксувати, відкласти у пам”яті, але “погляд” обєктиву о.АНДРІЯ дав можливість, при повторному перегляді, побачити те, на що можливо, ми не звернули уваги.
    Спасибі Вам, дорогий о.АНДРІЮ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *