Фестиваль «Пентікостія» потрібен церковному Києву

Фестиваль-конкурс парафіяльних колективів «Пентікостія» —важлива ініціатива, яка потрібна церковному Києву, вважає відомий київський регент Михайло Вандаловський. Про це він розповів у інтерв’ю порталу «Православіє в Україні».

«Я особисто хочу подякувати за цю ініціативу Блаженнішому Митрополиту Володимиру та настоятелю храму Преображення Господнього архієпископу Олександру», — сказав пан Вандаловський, який, на жаль, не зміг взяти участь у першому фестивалі, який проводився у нашому храмі 5–13 червня цього року.

На думку регента, фестиваль «Пентікостія» вирішує проблему комунікації між православними хорами. «Було б чудово, якби на базі фестивалю було створено щось на кшталт асоціації чи клубу православних хорів, де можна було б ділитися нотами, досвідом та обговорювати нові напрямки творчості», — додав Михайло.

В подальшому, вважає регент, можна було б більше уваги приділяти вирішенню богослужбових завдань, таких як спів з листа стихир та тропарів на гласи, мобільне коригування тональностей та положення акорду під возгласи священнослужителів, логічний та своєчасний спів прохань під час єктеній. «На перший погляд це може здаватися не таким важливим аспектом, проте насправді це дуже важливо. Тобто, більше наголосу робити саме на практичні питання співу церковних хорів під час богослужінь», — додав він.

Михайло Вандаловський — хормейстер капели «Дніпро» Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, регент столичного храму апостола Андрія Первозваного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *