Митрополити Симеон і Олександр співслужили з грецьким ієрархом і священиками за Божественною літургією в одному з найвідоміших монастирів Греції

14 листопада митрополити Вінницький і Барський Симеон і Переяслав-Хмельницький Олександр співслужили Божественну літургію з ієрархом Елладської Православної Церкви митрополитом Фокідскім Теоктистом в монастирі на честь блаженного Августина Іппонійського і Серафима Саровського у Трикорфо. У богослужінні взяли участь настоятель обителі архімандрит Нектарій (Мулаціотіс) і священнослужителі з паломницької групи, яка здійснює перше велике паломництво до святинь Греції після визнання ієрархами Еллади Православної Церкви України.

Біля святих воріт обителі українських ієрархів урочисто, під дзвін найбільшої в світі дзвіниці, зустрічали настоятель і братія монастиря. Після взаємного привітання всі пішли до храму, де гостей привітав також митрополит Фокіди Теоктист.

Божественну літургію очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Молитви і Святе Письмо читалися українською мовою. Хор братії на Літургії виконав кілька піснеспівів, в той час як інші прозвучали у виконанні хористів з числа паломників.

Майже всі учасники паломницької групи в цей день приступили до Святого Причастя. Серед причасників було багато монахів з числа братії монастиря.

Після закінчення богослужіння митрополити Симеон і Теоктист обмінялися вітальними словами. Український ієрарх говорив про те, наскільки важливою зараз є підтримка, яку Православній Церкві України надає Елладська Православна Церква. Як підкреслив владика Симеон, з різнобічної підтримки, головною зараз є саме духовна молитовна підтримка і спільне причастя Тіла і Крові Христових. Владика Симеон подякував митрополиту Теоктисту, а також архімандриту Нектарію і братії обителі за неймовірно теплий прийом і службу, під час якої всім її учасникам явно відчувалася Божа любов.

Митрополит Теоктист в свою чергу подякував українським ієрархам та супроводжуючим їх священикам і мирянам за візит. Грецький ієрарх наголосив, що саме прагнення до єдності, а не поділу і відокремлення один від одного, є ознаками справжньої віри і благочестя. Його Високопреосвященство висловив побажання, щоб з Божою поміччю це скоріше зрозуміли ті, хто через свої земні амбіції готовий жертвувати єдністю всієї Церкви Христової.

Архімандрит Нектарій також привітав гостей і підкреслив, що для нього і для насельників його обителі велика честь приймати у себе ієрархів, духовенство та паломників з Православної Церкви України. Він запевнив, що двері його обителі завжди будуть відкриті для них і запросив в подальшому частіше приїжджати на святкування і просто з паломницькими візитами.

Митрополити Симеон і Олександр також взаємно запросили владику Теоктиста і отця Нектарія в свої єпархії з дружнім візитом. Митрополит Симеон попросив у настоятеля і братії монастиря молитов за Українську Церкву і за мир в Україні.

На завершення свого слова митрополит Симеон ще раз висловив подяку Предстоятелю Елладської Православної Церкви Блаженнішому Архієпископу Афінському Ієронімові за те, що він і вся ієрархія Еллади підтримали ініціативу Вселенського Патріарха Варфоломія з подолання розколу в українському Православ’ї і подали руку братньої допомоги Православної Церкви України.

Після богослужіння і вітальних слів настоятель запросив паломників на трапезу, а потім братія показала гостям обитель. яка славиться своєю відносно молодою (з 1991 року) але наповненою чудовими подіями історією, пам’ятками, серед яких найбільша в світі дзвіниця (400 бил і 62 дзвони). а також соціальною інфраструктурою, призначеною для виховання молодого покоління.

Після відвідин монастиря преподобного Серафима Саровського українські паломники побували у жіночому монастирі преподобного Нектарія Егинського, який заснований тим же архімандритом Нектарієм (Мулаціотісом). В обителі гостей з християнською любов’ю зустріли сестри на чолі з ігуменею Монікою. Після молитви в головному храмі монастиря і екскурсії по його пам’ятках, сестри пригостили прочан і під час частування спілкувалися з українськими архієреями, жваво цікавлячись подробицями подій в церковному житті України. Ігуменя також передала запрошення духовенству і мирянам Православної Церкви України відвідувати їх обитель.

One thought on “Митрополити Симеон і Олександр співслужили з грецьким ієрархом і священиками за Божественною літургією в одному з найвідоміших монастирів Греції

  1. Дякуємо за такий чудовий звіт. Тиждень радості на нашу церкву. Слава Богу за все!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *