Божественна літургія у неділю 13 жовтня

Рівно дев’ять років тому, 13 жовтня 2010 року, Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан) на запрошення Голови Парафіяльної ради Ігоря Лисова і парафіяльної громади освятив наш Спасо-Преображенський собор. За ці роки парафія зміцнилася, розбудувалася, стала відомою не тільки в Києві, а в усій Україні.

Сьогодні пізню Божественну літургію у нашому соборі очолив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр у співслужінні духовенства храму і кліриків Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України. На малому вході владика Олександр нагородив відзнаками Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира кліриків та вірян, які від початку допомагали у розбудові громади: Марію Григорівну Посвістак, протоієрея Андрія Дудченка, протоієрея Миколая Тишкуна, протодиякона Івана Гичуна, Михайла Димитрова. Проповідь після Апостола сказав протодиякон Дмитро Самойленко. Після Євангелія проповідував протоієрей Андрій Дудченко. Після запричасного стиха владика Олександр зачитав вітальну адресу (див. нижче) на ім’я Предстоятеля Еладської Православної Церкви Блаженнішого Архієпископа Афінського Ієронима з подякою за визнання Православної Церкви України, яке сталося вчора. Наприкінці богослужіння виголосили многоліття Голові Парафіяльної ради Ігорю Лисову та всій громаді собору.

Починаючи з грудня 2012 року за сприяння Голови Парафіяльної ради Ігоря Лисова кожної неділі та на великі свята богослужіння з нашого собору транслюється наживо на нашому сайті та на YouTube-каналі Спасо-Преображенського собору.

Його Блаженству,
Блаженнішому Архієпископу Афінському і всієї Еллади ІЄРОНІМУ ІІ

Ваше Блаженство!

Сьогодні серце кожного православного Українця сповнене радості й торжества, адже з ласки Божої Священний Синод сестринської Церкви Еллади оприлюднив те надзвичайно важливе рішення, на яке всі ми так довго чекали! Автокефалія, дарована Вселенською Матір’ю-Церквою Константинополя Православній Церкві України, офіційно визнана, й віднині ім’я її Предстоятеля – Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, щодня підноситиметься за Божественною літургією в древніх Афінах серед сонму очільників інших Помісних Православних Церков!

Значимість цієї події неможливо переоцінити! Адже в християнстві немає нічого важливішого за євхаристичне єднання, бо тільки Чаша Тіла й Крові Господньої є видимою запорукою братньої єдності та реалізацією містичного Тіла Христового – Церкви, на нашій землі. А тому готовність Церкви Греції продовжити євхаристичне спілкування з українською Церквою воістину є підтвердженням її християнської любові, а також міцного стояння в апостольській та канонічній традиції.

Ваше Блаженство! Від імені кліру та вірян Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України прийміть слова гарячої вдячності за те, що продовжуєте робити все можливе заради збереження церковної єдності, миру та взаєморозуміння! Услід за богоглаголивим псалмоспівцем Давидом ми вигукуємо: «Це, що добре і що гарно, коли брати живуть укупі!» (Пс. 132, 1), і молитовна вдячність переповнює наше єство за ті кроки любові, яку очолювана Вашим Блаженством Церква Еллади робить назустріч українському народові в ті важкі часи випробувань, які випали на нашу долю.
Тож в цей особливий та незабутній день ми підносимо наші недостойні молитви за добробут боголюбивого грецького народу та здоров’я Вашого Блаженства, благаючи Всемилостивого Бога про те, щоби Він Своєю милістю продовжив дні Вашого життя в доброму здоров’ї та багатоплідному першосвятительському служінні Його Святій Церкві!

Εἰς πολλὰ ἔτη, Μακαριώτατε!

Від імені вірян Переяславсько-Вишневської єпархії
Православної Церкви України,
із любов’ю у Христі,
+ОЛЕКСАНДР
митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський,
Керуючий Переяславсько-Вишневською єпархією
Православної Церкви України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *