Великі Понеділок, Вівторок і Середа

Почався Страсний Тиждень. Пропонуємо читачам сайту короткі відомості про богослужбові особливості цього періоду та запрошуємо до перегляду трансляцій!

Середа, 9:00 (літургія Ранішеосвячених Дарів і потім читання всього Євангелія):

Вівторок, 9:00:

У нашому соборі у Великі Вівторок та Середу буде можливість причаститися за останніми цього року літургіями Ранішеосвячених Дарів (початок о 9:00), які майже не відрізняються від буденних служб усього Великого посту. Тропар цих трьох днів — “Ось Жених іде в опівночі” — закликає християн у духовному пильнуванні зустріти Христа, Який іде на страждання та смерть.

У Велику Середу після літургії священнослужителі собору будуть читати Євангеліє впродовж дня, читання транслюватиметься наживо.

З огляду на посилення карантинних умов під час богослужіння в храмі може бути не більше 10 осіб включно зі священиками. Просимо парафіян приєднуватися до молитви дистанційно, вмикайте онлайн-трансляцію на нашому сайті чи у Фейсбуці! Записки для поминання за Божественною літургією у нашому соборі (за здоров’я та за упокій) просимо подавати за допомогою цієї форми.

Прокляття смоковниці. Діонісій, собор Різдва Богородиці Ферапонтова монастиря

У піснеспівах перших трьох днів Страсного Тижня згадуються події, що сталися у останні дні перед Стражданнями Ісуса. У Великий Понеділок згадують прокляття безплідної смоковниці, що росла на шляху до Єрусалимського Храму, а також споминають Йосифа Прекрасного, що був проданий братами в єгипетське рабство. У Великий Вівторок нагадують притчу Христову про десятеро дів, з яких п’ятеро були розумними та взяли запас олії для світильників, щоб зустріти Жениха, а інші п’ятеро не дбали про це і лишилися ззовні з загаслими лампами. У Велику Середу згадують, як блудниця помазала миром ноги Ісуса Христа, приготував таким чином Його тіло до похорону та отримавши прощення гріхів, та зраду Іуди.

Часто у храмах цими днями можна почути довге читання Євангелія. Є досить пізня — не раніше XV століття — традиція прочитувати у перші три дні Страсного Тижня на часах усі чотири Євангелія, від першої глави Євангелія від Матфея до прощальної бесіди Ісуса з учнями в Євангелії від Іоанна, що читається ввечері Великого Четверга. Символічно це читання зображає Ісуса Христа, що учив у Храмі в останні дні перед стражданнями. Читання Євангелія у монастирях заповнювало майже увесь день між утренею, що закінчувалася на світанку, та до початку вечірні.

У Велику Середу відправляється остання цього року літургія Передосвячених Дарів, а після неї останній раз читається великопісна молитва преподобного Єфрема Сиріна. Останній раз — до кінця пасхального тижня — читаються й кафізми з Псалтиря. Крім того, на літургії цього дня співають геніальну за силою та образністю стихиру єдиної в історії жінки-гімнографа знатного походження Касії Константинопольської (ІХ ст.) — “Господи, у багато гріхів впавша жінка…”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *