Божественну літургію у неділю 10 лютого очолив Блаженніший Митрополит Епіфаній

У неділю 10 лютого Божественну літургію в нашому соборі очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України. Його Блаженству співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Шепетівський Адріан, а також Екзарх Вселенського Патріарха архімандрит Михаїл (Аніщенко), клірики собору і гості в священному сані. За літургією молилися голова Парафіяльної ради собору Ігор Лисов, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, народні депутати та інші поважні гості і численна сила вірян. За богослужінням співав Митрополичий хор під управлінням Олександра Тарасенка.

Проповідь після Апостолу сьогодні говорив протодиякон Іван Гичун. На тему Євангельського читання про Закхея проповідував Блаженніший Митрополит Епіфаній.

У вітальному слові владика Олександр звернув увагу на те, що наша громада завжди молилася, молиться і буде молитися про мир у нашій державі і Церкві і давно стала на шлях, який привів усіх нас разом до канонічної автокефалії. Митрополит Олександр подарував Блаженнішому Епіфанію мощовик з часточками святих мощів шанованих святих, а голова Парафіяльної ради Ігор Лисов – пам’ятну панагію.

Голова Парафіяльної ради Ігор Лисов наголосив на важливості сьогоднішньої події: перший після інтронізації візит Предстоятеля Православної Церкви України відбувся до нашого собору. Ігор Володимирович висловив переконання, що той шлях, яким ми йдемо, об’єднає людей і священнослужителів. У тій ситуації, в якій ми знаходимося, ми зобов’язані казати правду, а для цього бути разом зі своїм народом, – наголосив ктитор. Тому в ситуації, коли є вибір між Російською Церквою і Українською, ми обрали Православну Церкву України.

Блаженніший Митрополит Епіфаній назвав парафію Спасо-Преображенського собору зразковою та прикладом для інших громад. Його Блаженство сказав, що сьогодні ми молилися про те, щоб мир запанував у нашій державі, а найперше – у нашій душі. А це можливо тільки коли ми будемо з Богом. І тоді ми зможемо пройти до кінця свій тернистий шлях. Блаженніший Епіфаній висловив щиру подяку настоятелю, Голові Парафіяльної ради та усій громаді Спасо-Преображенського собору.

Блаженніший Владика служив сьогодні у панагіях блаженноспочилого Митрополита Володимира. Після літургії помолилися за упокій душі Блаженнішого Владики Володимира перед пам’ятником на його честь.

Почесні гості оглянули Богоявленський і Успенський приділи собору, крипту на честь Воскресіння Христового і музей пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. Після того Ігор Лисов показав гостям гордість житлового масиву Ліко-Град: технологічний ліцей і “Ліко-школу”, дитячий навчальний заклад “Ліко-світ” у житловому кварталі Венеція, спортивний комплекс та базу тренування Олімпійської збірної України зі стрибків у воду.

За сприяння голови Парафіяльної ради Ігоря Лисова Божественна літургія транслювалася наживо тут на нашому сайті та на YouTube-каналі Спасо-Преображенського собору.

Парафіянка собору Лілія Клочко поділилася враженнями після сьогоднішньої служби: «Насправді надзвичайно хвилююче і поряд з цим надзвичайно життєдайно приймати участь в такій літургії. В літургії, де Христос посеред нас, де ти — творець нової історії української Церкви. В літургії, де кожна малесенька деталь служби, спів хору, порух рук сонячного диякона, знайомі обличчя людей собору, героїчні наші архіпастирі і наше священство — несуть радість, любов до людей, випромінюючи світло».

Фото Максима Сидоренка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *