Божественна літургія у неділю 10 грудня

Сьогодні, у неділю 10 грудня, Божественну літургію у Спасо-Преображенському соборі очолив благочинний протоієрей Валерій Кравець у співслужінні кліриків храму. Проповідь після Апостольського читання читав протоієрей Василій Сабанюк, проповідь після Євангелія сказав протоієрей Віталій Машинський.

За підтримки голови Парафіяльної ради собору Ігоря Лисова богослужіння транслювалося наживо на нашому сайті та на національному телеканалі “Перший Ukraine”.

(Відео буде доступне для перегляду після обробки на сервері)

Проповідь прот. Василія Сабанюка на Апостольське читання: «Зодягніться в повну Божу зброю»

В сьогоднішньому читанні з Послання до Ефесян ап. Павел говорить: «Браття мої, зміцнюйтеся Господом та могутністю сили Його. Одягніться у всю міцність Божу, щоб ви могли стати проти хитрощів диявольських, тому що наша боротьба не проти крові і плоті, але проти миродержителей темряви віку цього, проти духів злоби» (Еф. 6:10-12).

Тут йдеться не про боротьбу з земною владою, яка керує державою, а проти слуг лукавого. Всяка темрява в житті людському — справа їх рук, справа князя, що панує в повітрі, а це сам сатана, що панує над безліччю сердець. І саме проти нього велить нам святий апостол Павло зміцнитися, зміцнитися Господом та могутністю сили Його. Самі ми не в змозі боротися з князем віку цього, але зможемо встояти проти його підступів тільки тоді, коли, не сподіваючись на свої сили, зодягнемось у повну могутність Божу.

Він діє підступно, прагне відвернути нас від віри в Бога, посилаючи своїх служителів, щоб вони направляли людей на шлях служіння пристрастям, на шлях зла і навіть богохульства, одним словом, до погибелі.
Хто не вірить в Бога, звичайно, не вірить і в диявола. Такі люди анітрохи не остерігаються бісівських нападів, адже безтурботна людина нічого не хоче знати про нього і стає дуже легкою його здобиччю.
Є ще й могутні воїни Христові — подвижники благочестя, святі угодники.

Лукавий зазвичай намагається побороти їх пристрастями вищого порядку, іноді губить їх гордістю духовного життя: марнославством, превозношенням і честолюбством. Але якщо святі не піддаються і на ці спокуси, дуже тонкі і небезпечні, диявол приходить у лють і, як ворог, що йде на місто, зрозумівши, що помічений і напасти несподівано не вдасться, відкладає всяку скритність і спрямовується в шаленому пориві вперед. У житіях святих часто розповідається про те, як біси, не зумівши сховатися від їх пильних поглядів, переставали ховатися, скидали личину, будучи у своєму справжньому бісівскому вигляді, і відкрито, безсоромно нападали на них. Слуги диявола брали вид диких звірів, готових поглинути подвижника.
Але є у слугів лукавого по відношенню до великих праведників і інші методи нападу: вони нападають не самі, а підсилають своїх слуг з числа людей.

Для боротьбі з ними, говорить апостол Павло, «візьміть повну Божу зброю, щоб могли ви дати опір, і, все виконавши, витримати» (Еф. 6:13). Як воїн, що йде на війну, одягає броню, бере щит, шолом і меч, так і кожен з нас повинен завжди бути у всеозброєнні Божому. Нам потрібно оперезатися правдою Христовою і взутися в правду євангельську (Еф. 6:14-15). Тільки той, хто сповнений праведності, у кого багато добрих справ і подвигів духовних, може протистояти слугам лукавого.

Апостол Павло каже: «Боже Слово живе та діяльне, гостріше від усякого меча двосічного: воно проникає до розділення душі і духа, суглобів та мозку, і може впливати на думки та наміри серця» (Євр. 4:12).
Цим страшним для ворога мечем ми можемо творити чудеса. Таку міцність дає нам Бог для захисту від підступів диявола.

Здобути ж цю силу, дорогі браття і сестри, ми можемо тільки одним методом — вірою і молитвою до Бога, життєвими чеснотами, прагненням завжди, день у день творити і виконувати всі Його заповіді.

Тоді, і тільки тоді ми будемо не одні — разом з нами проти піднебесних духів злоби буде боротися Сам Господь. Саме для цього зійшов Спаситель на Хрест, саме для цього і пролив Він Кров Свою пречисту, щоб дати нам повну Божу силу та могутність.

Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *