11 жовтня – Плащаниця Божої Матері в Україні!

11 жовтня з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, до Києва з Єрусалима буде привезено Плащаницю Божої Матері. Святиня перебуватиме в Спасо-Преображенському соборі м. Києва (метро Іподром) з 11 по 30 жовтня включно. Кожного дня під час перебування ікони Плащаниці Богородиці вранці, вдень та ввечері у Спасо-Преображенському соборі буде відправлятися богослужіння та підноситиметься молитва за мир в Україні. 

icon_plaschan_theotokos

Християни усього світу моляться про мир в Україні. Гарячі молитви про нашу державу підносить до Господа Бога і “мати усіх церков” – церква святого міста Єрусалима, Патріарх якої Блаженніший Феофіл по-батьківськи піклується про український народ. Саме тому він благословив привезення до України ікони Плащаниці Пресвятої Богородиці.

“Нехай Пресвята Владичиця наша Богородиця, в чудотворній Її іконі Успіння, упокоїть ворожнечу, задля того щоб воскресли взаєморозуміння і мир серед людей і воскресла Україна!” – таке благословення передав Блаженніший Патріарх Феофіл.

11923214_1069919999699582_7911623915361811433_n

ignatiy-130x152Розповідає архімандрит Ігнатій (Казакос), представник Єрусалимського Патріархату:

– Плащаниця – дуже древня ікона, яка зберігається в Старому Місті в Єрусалимі – у Гефсиманському подвор’ї, що навпроти Храму Гробу Господнього. Для Єрусалимської Церкви – це одна з великих святинь. Плащаниця Пресвятої Богородиці – це дуже древня, намолена ікона. Цю ікону за три дні до свята Успіння (у нас його відзначають 15 серпня) доставляють хресним ходом від того місця, де вона знаходиться – фактично, від Гробу Господнього, – в Гефсиманію, де її обносять навколо гробу Пресвятої Богородиці, коло ікони Єрусалимської Божої Матері, яка саме там знаходиться. Там святиня знаходиться 9 днів – до Віддання свята Успіння Пресвятої Богородиці.

– Чому на Святій землі так шанується саме ця ікона, адже ікон Успіння Богородиці багато?

– Можливо, тому що, по-перше, вона знаходиться в Єрусалимі, біля Святого Гробу. Також із цією іконою пов’язані традиції звершення хресного ходу, читання Акафісту протягом 9 днів, коли ікона перебуває в Гефсиманії.

Також багато паломників з усього світу приїжджають до Єрусалиму, і, окрім Святого Гробу, вони поклоняються ще і цій святій іконі – через це вона також така знана. Відомо і багато зцілень від молитов біля цієї святині – і онкохворих, і сліпих, допомагає вона і від інших хвороб.

Liturgija_Pokrov_8

Про Плащаницю Пресвятої Богородиці

Прикрашена ризою ікона Плащаниці Пресвятої Богородиці зберігається в Єрусалимі у подвір’ї Гефсиманської обителі (так званій Малій Гефсиманії), що розташоване навпроти входу в храм Воскресіння (Гробу Господнього).

Докладний опис ікони Плащаниці та місця її зберігання ми знаходимо в архімандрита Леоніда (Кавеліна, †1891): «Ікона ця являє собою вирізану по контуру фігуру Божої Матері, Яка лежить у гробі, і з обох боків обкладена срібною позолоченою оправою; вінець прикрашений коштовним камінням; є багато підвісок. Риза на ній — дар російської Меланії, графині Анни Олексіївни Орлової-Чесменської».

А видатний київський науковець О.А. Дмитрієвський, який побував у Гефсиманському подвір’ї влітку 1898 року на святкуванні в честь Успіння Божої Матері в Єрусалимі, так описує Плащаницю Пресвятої Богородиці: «Плащаниця ця являє собою зображення Богоматері, на дошці завдовжки аршин зі чвертю чи півтора аршина, обвите срібним звивальником, або поховальними пеленами, від шиї до ніг, одягнутих у срібні сандалі. Відкрите обличчя Богоматері, написане художньо, оточене німбом, шитим золотом. Плащаниця ця знаходиться тут перед іконою Божої Матері Милостивої на окремому ложі, оточеному свічниками, на яких невгасимо горять свічки, що запалюються ревними богомольцями. Біля цієї плащаниці служаться в «успенські дні» паракліси-молебні та акафісти з ранку до глибокої ночі, а о третій годині після обіду відправляється вечірня».

В Єрусалимі цю ікону-плащаницю виносять для загального огляду лише раз на рік – на свято Успіння Пресвятої Богородиці. Впродовж дев’яти днів цього свята ікона Плащаниці перебуває на гробі Пресвятої Богородиці у Гефсиманії.

Блаженніший Митрополит Володимир зустрічає Плащаницю Божої Матері у Києво-Печерській Лаврі у 2012 році:

4 thoughts on “11 жовтня – Плащаниця Божої Матері в Україні!

  1. Pingback: Відео: Літургія у неділю 4 жовтня | Спасо-Преображенський собор

  2. Pingback: У соборі починається щоденне богослужіння | Спасо-Преображенський собор

  3. Pingback: Делегація собору відвідує Святу Землю | Спасо-Преображенський собор

  4. Pingback: Відео: Літургія у неділю 11 жовтня | Спасо-Преображенський собор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *