Молитва за мир до святого Георгія

Ag Georgios aneu pokamisoКожного понеділка ввечері духовенство та парафіяни Спасо-Преображенського собору моляться за Україну перед іконою святого великомученика Георгія Побідоносця. До акафіста святому додаються молитви за Українську державу та її військо, за глибокий та непорушний мир, за зцілення усіх поранених та постраждалих під час війни та протистоянь.

Настоятель нашого собору митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр впевнений у важливості молитв до святого Георгія:

“Я вірю і надіюсь, що правицею, якою святий Георгій переміг змія, він дасть перемогу і нашим люблячим серцям і приведе їх до знайдення того шляху, який угодний Богові”

У молитві до святого Георгія молимося, щоб Господь Бог дарував нашій державі перемогу над супротивниками. Звертаємося до святого Георгія з проханням про укріплення воїнів війська нашого та зруйнування сил і посоромлення ворогів, що повстають проти нас. (Див. тексти молитв в кінці цієї статті)

Початок молебня – о 19:00, для того щоб парафіяни могли взяти участь в молитві після робочого дня. Молебні правляться щопонеділка з кінця липня і правитимуться до закінчення війни та протистояння в Україні.

Святий Георгій. Фреска каплиці св. Василія. Гьореме, Каппадокія

Святий Георгій. Фреска каплиці св. Василія. Гьореме, Каппадокія

Святий великомученик Георгій жив за часів імператора Діоклетіана, був сином багатих та благочестивих батьків-християн. Вступивши на військову службу, Георгій через свою відвагу, мужність у битвах та розум скоро став улюбленцем імператора та заслужив звання полководця та трибуна.

Одного разу, ставши свідком суду над християнами, він роздав бідним усе своє добро, викрив неправду гонителів та сповідав себе християнином. Прийнявші наджорстокі страждання та побідоносно їх витримавши, святий Георгій мученицьки закінчив свій земний шлях у 303 році у Нікомедії.

Життя святого великомученика Георгія стало прикладом незмінної перемоги добра над силами темряви. Святий Георгій зображений на прапорі та гербі Київщини.

У грудні 2013 року, під час подій на Майдані, парафіяни Спасо-Преображенського собору вшанували чесну правицю святого великомученика Георгія Побідоносця, яку привозили до нашого храму зі Святої гори Афон, та молилися про перемогу правди й добра.

george_relics_righthand

Правиця св. Георгія, яку привозили з Афону до Спасо-Преображенського собору

Нагадаємо слова митрополита Олександра з проповіді у неділю після Різдва Христового:

Війна — це час відкритого гоніння людей на Христа. Вбивство, розбій, тортури, знущання над полоненими. Все це ми робимо не нашим ворогам, а Христу… «Ми — православна армія Донбасу», — кричать безумці. Ви — «православна армія»? та невже, ви справді вірите, що Христос перебуває з вами, коли ви вбиваєте в Його Ім’я? Хто навчив вас цьому? Які пророки і які старці? Христос перебуває з вами, коли ви ненавидите? Бог з вами, коли ви стріляєте уєдиновірних братів-християн?.. Можливо, цими людьми й не керують меркантильні інтереси. Я вірю і знаю, що серед них є люди, які цінують свій зв’язок із Церквою і Православ’ям. Однак не треба гнівити Бога. Не треба прикривати свій гріх іменем Христа. Чи може у нас різні Христи?

Христос не з тим, кого ми вважаємо правим у конфлікті. Він із тими, хто береже себе від ненависті та гніву, з тими, хто утримується від насильства і беззаконь. Ми чуємо: «Ми — еліта нації. Ми захищаємо нашу країну. А, отже, суспільство має закривати очі на деякі наші вчинки». На жаль, не всі, хто сьогодні захищає Україну, роблять це по-християнському. Не всі бережуть себе від гніву. Не всі воюють шляхетно. Не всі утримуються від невиправданого насильства…

Церква благословляє своїх чад зі зброєю в руках захищати свою країну і ближніх у разі зовнішньої агресії. «Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх», — каже Христос (Ін.15, 13). Але згадаймо й інші слова Спасителя: «Питали його також і воїни: а що нам робити? І сказав їм: нікого не кривдіть, не обмовляйте і задовольняйтеся платнею вашою» (Лк.3, 14).

Господь не сказав воїнам: залиште свою службу, бо вона стоїть на заваді вашому спасінню. Він лише висунув до них зрозумілі всім моральні вимоги. «Нікого не кривдіть, не обмовляйте і задовольняйтеся платнею вашою». Спробуймо переадресувати ці слова Христа тим, хто сьогодні бере участь у військовому конфлікті на Сході. Ось слова, які, на мою думку, сказав би сьогодні нашим воїнам Христос: не вдавайтеся до насильства там, де це не виправдано; не творіть неправдивих справ; збережіть руки чистими від крадіжок і грабежів.

Війна — це одне з найстрашніших випробувань у житті людини. Але й це важке випробування душа християнина може подолати, зберігши свою єдність із Богом. «Ти за білих чи за красних?» — запитували люди одне одного під час громадянської війни в Росії. «Ти з тими, хто захищає свою землю,чи з окупантами?» — стояв вибір перед воїнами за часів Другої світової. Але хоч би з ким ми воювали, хоч би яким аморальним здавався наш супротивник,— ми ніколи не можемо сказати, що «Бог з нами» тільки тому, що наші вороги ще гірші, ніж ми. Горделиве самомніння про обраність є мерзенним в очах Божих. А ідеологи, що породжують його – фарисеї, антихристи боговбивці!

Із ким сьогодні Христос? Син Божий прийшов на землю, щоб розділити страждання та біль синів людських. Христос із тими, хто страждає. Христос таємничо супроводжує біженця. Христос невидимо плаче з матір’ю, яка оплакує свого загиблого на війні сина. Христос не залишає пораненого і вирушає у морок підвалу з полоненим.

Христос із тими, хто навіть у страшних умовах війни зберігає чистоту свого серця. Христос із тими, хто втримує свої руки від насильства. Христос із тими, кого привела на війну не жадоба насильства, а бажання душу свою покласти за ближніх.

 

st_george_1

Молитви

Молитви про мир та захист Української держави від ворогів підносяться у Спасо-Преображенському соборі також за кожною Божественною літургією. Ми додаємо наступні молитви:

Прохання на потрійній єктенії

Господи Боже наш, сильний і кріпкий у битві, Тебе на поміч, недостойні, призиваємо й смиренно молимо: простягни милостиво руку Твою й покрий країну нашу від війни, лихоліття й страждань. Не на лук свій уповаємо, й не зброя наша порятує нас, але про Твою всемогутню поміч благаємо: збережи Батьківщину нашу в мирі, пом’якши милістю Твоєю серця ворогів зачерствілі, злі наміри їх відверни, молимось Тобі, Великодержавний Царю, вислухай нас і помилуй.

Споглянь із небес, Владико, й не дай ворогам нашим меч свій здійняти, й лук свій натягнути, аби вразити нас – недостойних рабів Твоїх, які правовірно тебе славлять. У скорому часі зміни скорботу нашу на радість, а біду на твердий мир. Не допусти страждань матерів та сліз дитячих, а їх молитви за нас грішних і непотрібних прийми як кадило благовонне перед Престолом Величі Твоєї, подаючи Україні нашій мир і спокій; сердечно молимось Тобі, Благодійнику Милостивий, вислухай нас і помилуй.

Молитва

Господи Боже наш, Ти Бог Єдиний на небесах і на землі, Ти володієш усіма царствами й народами. В руках Твоїх міцність і сила, й ніхто опиратися Тобі не може. Ти сидиш на херувимах і Тебе безперестанно оспівують серафими, тож що може проти Тебе людина? Приклони, Господи, вухо Твоє й почуй; споглянь очима Твоїми й побач злі наміри ворогів наших. Віримо, що Ти один Милостивий і Сильний, і можеш позбавити нас від рук їхніх. Ти зберіг раба Твого Давида від руки сильного, вкотре показавши, що сила Твоя в немочі звершується, і прийняв журбу серця Езекії, подавши йому продовження років життя. Подай же мир і спокій боголюбивому народові нашому, й не віддай нам за гріхи наші. Бо пам’ятаємо слова Спасителя нашого, Єдинородного Сина Твого й Господа нашого Ісуса Христа: «Всі, хто взяв меч, від меча загинуть». Тож не на зброю нашу, а лише на Тебе надію покладаємо, силу Твою відаючи. Ти твориш чудеса, від Тебе перемога й поразка. Даруй Україні нашій мир глибокий і непорушний, від війни та нашестя супротивників оберігаючи, й усе благе на користь душевну й тілесну подаючи.Бо Ти є Бог милості, Цар миру й Спаситель душ наших, і тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва до святого великомученика Георгія Побідоносця

О, всехвальний святий великомучениче і чудотворче Георгію! Зглянься на нас швидкою твоєю допомогою і молися з нами і за нас до людинолюбного Бога, щоб не осудив нас, грішних, за беззаконня наші, а сотворив з нами за великою Своєю милістю. Не зневаж моління нашого, але виблагай нам у Христа і Бога нашого тихе і богоугодне життя, здоров’я ж душевне і тілесне, землі плодючість і в усьому достаток; і щоб ми не перетворювали на зло добро, що дарується нам тобою від всещедрого Бога, але на славу святого імені Його і на прославлення кріпкого твого заступництва, щоб подав Він країні нашій, боголюбивому воїнству її і всім православним християнам на супротивників перемогу і щоб укріпив державу нашу постійним миром і благословенням. Особливо ж щоб охороняв нас ополченням святих Своїх ангелів і щоб визволитися нам від диявола і неосудженими стати перед престолом Господа слави, щоб ми прославляли Отця і Сина, і Святого Духа, і твоє сповідували заступництво нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *